ActiZ wil basis-AWBZ met aanvullende verzekering

Als het kabinet op de AWBZ wil bezuinigen, dan niet door te korten op de tarieven voor de zorg. Brancheorganisatie ActiZ pleit voor een basis-AWBZ langdurige zorg met daarnaast een individuele aanvullende verzekering. Om te voorkomen dat de zorg verschraalt.
 
Sinds 2003 is ruim 700 miljoen euro bezuinigd op de AWBZ. Verdere bezuinigingen door het kabinet in de AWBZ zouden ‘een heilloze weg’ zijn, volgens ActiZ-directeur Aad Koster. ‘Er is bij zorgorganisaties geen financiële ruimte om weer een korting op te vangen. Zo'n tariefmaatregel gaat dus direct ten koste van de zorg voor de cliënt.’ 
 

Nieuwe kortingen

 
De AWBZ–uitgaven zijn een grote en groeiende kostenpost. Brancheorganisatie Actiz vreest nieuwe kortingen op de tarieven voor langdurige zorg. Om de AWBZ toekomstbestendig te maken moet het kabinet nu knopen doorhakken en concrete stappen zetten, meent de brancheorganisatie. 
 

Gegarandeerd

 
ActiZ pleit voor een gegarandeerde basisverzekering voor AWBZ-zorg. Daarnaast moet het dan mogelijk zijn om je aanvullend te verzekeren of te sparen voor aanvullende zorg,’ is de suggestie van Actiz. ‘Als de politiek de AWBZ-premie niet wil verhogen, dan pleiten wij voor een model waarin bepaalde vormen van langdurige zorg voor iedereen gegarandeerd zijn", zegt Aad Koster. 
 

Zorg verschralen

 
Met een bedrag van 565 miljoen euro aan bezuinigingen is de thuiszorg de afgelopen jaren het hardst getroffen, aldus ActiZ. Maar ook de verpleeghuissector komt, ondanks het extra geld van staatssecretaris Bussemaker, op dit moment zo’n 550 miljoen euro tekort. Nieuwe bezuinigingen van het kabinet op de zorgtarieven zou de zorg voor cliënten verder verschralen.

Bron: Zorg en Welzijn

Actuele nieuwsitems

Er zijn op dit moment geen laaste nieuwsberichten aanwezig.