Buurtzorg niet blindelings overnemen

Staatssecretaris Bussemaker waarschuwt de thuiszorg voor het “blindelings overnemen” van het concept van Buurtzorg Nederland. Maar ze vindt dat de sector heel veel kan leren van de snelgroeiende thuiszorgorganisatie.

De staatssecretaris schrijft dit in antwoord op Kamervragen van de PVV, die vindt dat de kleinschalige werkwijze van Buurtzorg Nederland standaard moet worden in de thuiszorg. “Het blindelings overnemen van het Buurtzorgconcept als algemene standaard vind ik niet raadzaam”, stelt Bussemaker.

Onderzoek NIVEL

Bussemaker wijst erop dat bestaande instellingen een andere uitgangspositie hebben dan Buurtzorg Nederland, dat begonnen is als nieuwe organisatie. Bovendien is het concept volgens haar nog te veel in ontwikkeling. Ze verwijst naar onderzoek van het NIVEL: dat “noemt in dit verband vragen als de borging van de kwaliteit van zorg op de langere termijn, de organisatorische en personele randvoorwaarden en de kosteneffectiviteit”.

Belangrijke lessen

Niettemin vindt de staatssecretaris dat Buurtzorg Nederland de sector “belangrijke leerpunten biedt”. Uit hetzelfde onderzoek van NIVEL blijkt namelijk dat cliënten, medewerkers en huisartsen enthousiast zijn en dat de kwaliteit volgens klanten bovengemiddeld is. Ook de geringe overhead spreekt Bussemaker aan. Ze ondersteunt de organisatie daarom via het Transitieprogramma Langdurige Zorg, waarin aandacht is voor “de verdere ontwikkeling en ‘landing’ van het Buurtzorgconcept”.

Kleinschalige werkwijze

De kleinschalige werkwijze vindt navolging bij andere organisaties. Zo willen Thuiszorg Rotterdam en Thuiszorg Groningen ook kleinschalig vanuit de buurt gaan werken.

Bron: Zorgvisie

Actuele nieuwsitems

Er zijn op dit moment geen laaste nieuwsberichten aanwezig.