Eerste Kamer stemt in met wetsvoorstel verwijsindex risicojongeren

De Eerste Kamer is op 2 februari 2010 akkoord gegaan met het wetsvoorstel verwijsindex risicojongeren. Dit betekent dat alle gemeenten in Nederland zich moeten aansluiten bij de verwijsindex.

De verwijsindex risicojongeren (VIR) is een landelijk digitaal systeem dat risicomeldingen van hulpverleners over jongeren bij elkaar brengt. Het gaat om jongeren tot 23 bij wie zich problemen voordoen waardoor hun persoonlijke ontwikkeling daadwerkelijk wordt bedreigd. Hulpverleners uit de jeugdketen die jongeren helpen, melden de jongere aan in de verwijsindex als zij een risico hebben gesignaleerd.

Als meerdere professionals zich zorgen blijken te maken over dezelfde jongere, dan zorgt de verwijsindex dat zij een melding krijgen. Daardoor weten zij van elkaar dat zij met dezelfde jongere bezig zijn. Met de verwijsindex wordt snel duidelijk dat een jongere in de problemen zit, zodat er direct actie kan worden ondernomen.

Alle gemeenten moeten nog dit jaar met de verwijsindex gaan werken, nu ook de Eerste Kamer met het wetvoorstel van minister Rouvoet heeft ingestemd. Momenteel zijn zo’n 300 van de ruim 440 gemeenten in Nederland al aangesloten bij de verwijsindex risicojongeren.

Bron: Ministerie Jeugd en Gezin

Actuele nieuwsitems

Er zijn op dit moment geen laaste nieuwsberichten aanwezig.