Instellen van externenbudget overbodig volgens VNG

Gemeenten moeten zelf kunnen bepalen hoeveel geld ze uitgeven aan het inhuren van externe expertise. Daarvoor pleit de VNG op haar website. Volgens de vereniging kunnen gemeenten prima inschatten wanneer ze specialiteit van buitenaf moeten inhuren en hiervoor moet geen maximum bedrag gelden.

De VNG reageert hiermee op de uitspraken van enkele Tweede Kamerleden. Een onderzoek van RTL Nieuws toonde aan dat gemeenten in 2008 teveel geld uitgaven aan extern personeel, waarna enkele Kamerleden tijdens een debat onder meer zeiden dat gemeenten hier kritischer mee om moeten gaan en minder aan de inhuur moeten uitgeven.

Moeilijk

 
De Tweede Kamer, de minister en het Rijk moeten zich hier volgens de VNG buiten houden. Gemeenten wegen alle voor- en nadelen tegen elkaar af voor ze besluiten extern personeel in te huren. Volgens de VNG proberen gemeenten zaken eerst op een andere manier op te lossen omdat ze beseffen dat inhuren relatief veel geld kost.

Noodzakelijk

Vaak is inhuur echter noodzakelijk voor moeilijk invulbare posities, specialistische kwesties of het tijdelijk vervangen van zieke ambtenaren. Het Rijk hoeft zich hierbij volgens de VNG echter geen zorgen te maken dat de bedragen die gemeenten aan extern personeel uitgeven de spuigaten uitlopen omdat de gemeentelijke uitgaven worden bewaakt door de gemeenteraden.

Bron: Gemeente.nu

Actuele nieuwsitems

Er zijn op dit moment geen laaste nieuwsberichten aanwezig.