MEE verzacht gevolgen pakketmaatregel AWBZ

Naar aanleiding van het artikel ‘AWBZ client vindt de weg naar alternatief MEE niet’ (Bron: Noordhollands Dagblad) dat wij in onze vorige nieuwsbrief plaatsten, heeft MEE Nederland een nieuwe stand van zaken aan ons laten weten. Hierbij de reactie van waarnemend directeur van MEE Nederland, Auke Blom, op het voorgaande artikel.

Nieuwe stand van zaken - 3.200 cliënten geholpen

Wanneer een cliënt een herindicatie van het CIZ ontvangt, kan het zijn dat de cliënt geholpen wil worden bij het zoeken naar alternatieven. Deze cliënten worden vanaf september 2009 doorverwezen naar MEE voor een begeleidingstraject. MEE heeft inmiddels ruim 3.200 cliënten kunnen helpen. De eerste ervaringen leren dat voor bijna iedereen die zich voor ondersteuning meldt bij MEE een oplossing gevonden wordt (bemiddeling/doorleiding van MEE). Dit is slechts een klein deel van de totale groep mensen die (een deel van) hun begeleiding hebben verloren.

Van de restgroep is niet bekend of zij zelfstandig een alternatief vinden. Monitoring van de gevolgen is daarom de komende maanden erg belangrijk. MEE heeft hierin een rol, maar ook zorgaanbieders, gemeenten en welzijnsorganisaties. Voorkomen moet worden dat mensen door de pakketmaatregel bijvoorbeeld vereenzamen of niet meer zelfstandig kunnen wonen. Het beroep op veel zwaardere en dus duurdere voorzieningen is dan het gevolg. Dit kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van de pakketmaatregel’, zegt Blom.

Bron: MEE Nederland

Actuele nieuwsitems

Er zijn op dit moment geen laaste nieuwsberichten aanwezig.