Mezzo wil respijtbijdrage van zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars zouden meer moeten bijspringen om ontspannende uitjes voor mantelzorgers te kunnen bekostigen. Dat stelt Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg.

Bekostiging respijtweekenden

Mantelzorgers kunnen tijdens ‘respijtweekenden’ even bijkomen van hun zware taak als verzorger van een dierbare. Het organiseren ervan is echter zo duur dat lokale steunpunten moeite hebben ze van subsidies te bekostigen. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs mantelzorgorganisaties in Nederland.

Subsidies van gemeente

Lokale clubs proberen de mantelzorgers wat te ontlasten door workshops, picknicks of boswandelingen op het programma te zetten. Zij krijgen hiervoor gedeeltelijk subsidie van de gemeentes. Daarnaast ontvangt Mezzo subsidie van de overheid om verzorgers bijvoorbeeld een weekendje naar zee of een dagje naar een beautyfarm te kunnen sturen. “Het kost alleen vaak meer dan we binnenkrijgen aan subsidie”, aldus een woordvoerster.

Financiële haalbaarheid

Het Steunpunt Mantelzorg Utrecht kan in 2010 waarschijnlijk geen weekendjes aanbieden. “Ze zijn erg populair, maar het moet financieel wel haalbaar zijn en dat is nog onzeker”, zegt consulente Ans van den Berg. Ook in Friesland staat dit jaar maar één weekendje op het programma, terwijl er zo'n 60.000 mantelzorgers in de provincie actief zijn. “Niet voor al die mensen hoeft per se een weekend te komen, maar wel voor de mensen die langer dan drie maanden, meer dan acht uur per week iemand verzorgen”, vindt Francien Bekius van de Werkgroep Respijt Weekenden Friesland.

Opening Respijthuis

In Alkmaar wordt komende zomer een Respijthuis geopend waar zorgbehoevenden één tot zes weken kunnen verblijven zodat de mantelzorger thuis even tot zichzelf kan komen. Volgens de gemeente is zo'n huis geen overbodige luxe, omdat in Alkmaar jaarlijks zo'n 1.400 mensen overbelast raken door de dagelijkse zorg voor hun partner, kind of familielid. Het slagen van dit ambitieuze project is voor een groot deel afhankelijk van sponsors en donateurs.

Bijdrage zorgverzekeraars

Zorgverzekeraar Menzis vergoedt sinds 1 januari deze arrangementen tot een maximum van 125 euro per dag. Organisatoren van uitstapjes voor mantelzorgers maken gretig gebruik van deze vergoeding. “Het aantal aanvragen overstijgt veruit onze verwachtingen”, laat een woordvoerder weten. Andere verzekeraars stellen meestal alleen een vergoeding beschikbaar voor vervangende mantelzorg bij afwezigheid van de verzorger. Bij De Friesland Zorgverzekeraar wordt onderzocht of het ontspanningsarrangement kan worden toegevoegd aan het verzekeringspakket.

Effecten respijtarrangementen

De Radboud Universiteit Nijmegen onderzocht de effecten van de arrangementen in opdracht van Mezzo. Daaruit bleek dat mensen zich na zo'n weekend minder belast voelden met de zorg dan ervoor. 65 procent bleek zeer tevreden met de ontspanning die het uitje bood.

Mantelzorg in Nederland

In totaal zijn er 3,5 miljoen mantelzorgers in Nederland. Van hen zijn er 450.000 dagelijks belast met de zorg voor een dierbare. Mezzo regelde voor 1.500 van hen in 2009 een respijtweekend. 

Bron: Skipr

Actuele nieuwsitems

Er zijn op dit moment geen laaste nieuwsberichten aanwezig.