Praktijkhandreiking voor gemeenten en CJG's

Hoe maak je het opgroeien en opvoeden van kinderen tot een gedeelde verantwoordelijkheid van de buurt? Elf gemeenten zochten naar manieren, waarop CJG's informele netwerken rond gezinnen kunnen stimuleren. Uit deze tweejarige pilot ontstond een praktische handreiking voor gemeenten en CJG's.

De titel van de handreiking is: 'De rol van het CJG bij het versterken van de pedagogische civil society’. Hierin zijn ervaringen uit de praktijk gebundeld.

Civil socity

Wat is de rol van de burger en wat is de rol van de professional?

  • Voor jongeren is het belangrijk dat zij opgroeien in een sociale opvoedomgeving, waarin mensen zich betrokken voelen. Bijvoorbeeld door een oogje in het zeil te houden als kinderen buiten spelen of door met andere ouders dagelijkse opvoedvragen uit te wisselen. Van belang is dat in dat geheel van de pedagogische civil society het initiatief bij burgers ligt.
  • Het is de rol van professionals om te faciliteren, te ondersteunen en soms uit te lokken. Het CJG kan bijvoorbeeld ontmoetingsplaatsen mogelijk maken of activiteiten van ouders en andere buurtbewoners onder de aandacht brengen.

Doelgroep handreiking

De handreiking is bedoeld voor professionals bij gemeenten en CJG's, die aan de slag willen met het versterken van de pedagogische civil society. Die op zoek zijn naar onderbouwing en legitimering van beleid, meer handvatten willen voor een aanvullende rol voor het CJG of inspiratie zoeken bij collega-gemeenten.

Project NJI

Op de website Allemaalopvoeders.nl vindt u alle aanpakken die de elf gemeenten de afgelopen jaren hebben gekozen. In het project Allemaal Opvoeders verkenden de pilotgemeenten de pedagogische civil society vanuit het CJG. Het project is een initiatief van het Nederlands Jeugdinstituut en Universiteit Utrecht (Prof. Dr. Micha de Winter).

Handreiking & Informatie

Handreiking De rol van het CJG bij het versterken van de pedagogische civil society’ (pdf)
Nieuwsbericht Nederlands Jeugdinstituut (13 december 2011)
Nieuwsbericht ZonM
www.allemaalopvoeders.nl

Bron: Vng

Actuele nieuwsitems

Er zijn op dit moment geen laaste nieuwsberichten aanwezig.