Regering was niet helder over aanbesteding Wmo

De regering geeft toe dat zij niet duidelijk is geweest naar gemeenten over de uitgebreide Europese aanbesteding in de thuiszorg. Dat zegt SP-leider Agnes Kant naar aanleiding van het debat op 3 februari over haar initiatiefwet in de Tweede Kamer.

In het debat werd opnieuw duidelijk dat de uitgebreide Europese aanbesteding van thuiszorg van begin af aan niet verplicht is voor gemeenten. “De regering geeft impliciet aan niet duidelijk naar gemeenten te zijn geweest”, stelt Kant. “Al die gemeenten die af willen van de ingewikkelde uitgebreide aanbestedingsprocedures hebben nu groen licht om het anders te doen. De staatssecretaris overweegt nu ook om de voorlichting naar gemeenten op dit punt aan te passen.”

Subsidierelaties

Of gemeenten ook een subsidierelatie mogen aangaan, blijft een punt van discussie. Bij een subsidierelatie gaat de gemeente voor lange termijn een relatie aan met een thuiszorginstelling. De regering gaf in het debat aan hierover advies te hebben gevraagd aan de Europese Commissie. Kant: “Onze wet heeft op zijn zachtst gezegd de regering aan het twijfelen gebracht. Naast de mogelijkheid om ook onderhands contracten af te sluiten, wijst mijn wet ook op de mogelijkheid subsidierelaties aan te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat de Europese Commissie hier geen probleem in ziet. Nu de Nederlandse regering nog.”
 

Voortzetting debat

Over enkele weken wordt het debat voortgezet, als de brief van de Europese Commissie binnen is met het advies over de subsidierelatie.

Bron: Zorgvisie

Actuele nieuwsitems

Er zijn op dit moment geen laaste nieuwsberichten aanwezig.