Snel signaleren huiselijk geweld met Meldcode

Staatssecretaris Bussemaker en minister Rouvoet presenteerden op 1 februari 2010 het basismodel Meldcode Huiselijk Geweld. De Meldcode moet leraren, zorgverleners en jeugdhulpverleners alert maken op signalen van mishandeling en stimuleren om melding te maken.

Op 1 januari 2011 treedt naar verwachting de Wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling in werking. De wet stelt gebruik van een meldcode verplicht voor professionals bij (mogelijke) signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling.
 

Belangrijk instrument

“Als professionals een meldcode gebruiken, maken ze twee tot drie keer sneller melding van mishandeling, blijkt uit onderzoek”, zei Bussemaker. “Daarmee is de meldcode een belangrijk instrument in de strijd tegen geweld in afhankelijkheidsrelaties.”
 

Stappenplan

Het basismodel meldcode bestaat uit een stappenplan, waarin staat wat een professional moet doen bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. De meldcode en de wet om de meldcode zijn opgesteld door het ministerie van VWS, Jeugd en Gezin, OCW en Justitie. De wet is straks van toepassing op ruim 1 miljoen professionals in de gezondheidszorg, jeugdzorg, welzijn, onderwijs en justitie.

Bron: Ministerie VWS

Actuele nieuwsitems

Er zijn op dit moment geen laaste nieuwsberichten aanwezig.