Staatssecretaris tikt gemeenten op de vingers

Staatssecretaris Bussemaker heeft de VNG op de vingers getikt. Zij wil onder meer weten waarom de vereniging geen oproep doet aan gemeenten om 'reële tarieven' voor thuiszorg te hanteren. Volgens de vereniging zijn gemeenten echter al in juli opgeroepen reële tarieven te hanteren bij lopende aanbestedingen. 

De VNG is bij het aanbesteden van huishoudelijke hulp geen voorstander van het betalen van de kostprijs, omdat gemeenten heel goed weten wat de kostprijs van diverse thuiszorgaanbieders is.

Optimale deal

 
Verder kennen alle gemeenten de gemiddelde kostprijs en zijn er veel instellingen die hieronder zitten. 'In dat proces doen gemeenten wat ze moeten doen (en wat iedere burger doet als hij op de markt loopt) zoeken naar een optimale deal, waarbij prijs en kwaliteit een rol spelen', aldus de VNG in een reactie.

Alphahulpen

 
De vereniging weigert bovendien een gezamenlijke verklaring van Actiz, VNG en VWS te ondertekenen 'omdat die veel verder ging dan alleen een oproep voor reële tarieven'. Het riep de ondertekenaars ook op om alphahulpen te motiveren in loondienst te komen, maar de VNG steunt dit niet. 'Gemeenten voeren de wet uit, maar dat is iets anders dan dat zij van harte uitdragen dat er alphahulpen in loondienst moeten komen', reageert de VNG.

Bron: Gemeente.nu

Actuele nieuwsitems

Er zijn op dit moment geen laaste nieuwsberichten aanwezig.