Tweede Kamer wil af van aanbesteden thuiszorg

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van de verplichte Europese aanbesteding in de thuiszorg. Dat bleek 9 december in een debat over een initiatiefwetsvoorstel van SP-leider Agnes Kant.

Naast de SP zijn ook GroenLinks, PvdA, CDA en de PVV tegen de verplichte marktwerking in de thuiszorg. Agnes Kant is blij. 'Het was een politieke beslissing om de marktwerking in te voeren. Nu erkent de politiek dat dit niet hoeft en ook niet gewenst is.'

Problemen

De aanbesteding in de thuiszorg speelt sinds januari 2007. Gemeenten gingen vanwege hun nieuwe verantwoordelijkheid vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) de huishoudelijke zorg aanbesteden volgens Europese regels. Tijdens de aanbestedingsrondes in het laatste kwartaal van dit jaar werden de problemen en beperkingen van die aanbesteding opnieuw zichtbaar, zo blijkt uit het artikel 'Aanbesteden: cliënten en hulpen zijn de dupe' in Zorg + Welzijn Magazine.

Veel ontslagen

Zo zijn er door de aanbestedingen al veel ontslagen gevallen, onder meer in Twente. Twaalf gemeenten die in deze regio samenwerkten, bieden een uurtarief van 19 euro bruto. Volgens zorgorganisaties Livio, Carint Reggeland, Thuiszorg Noord West Twente en Zorgaccent is dat drie euro te weinig. Vervolgens tekent Thuiszorgservice Nederland (TSN), een dochteronderneming van schoonmaakgigant Asito, in en krijgt een groot deel van de markt. Gevolg is een ontslaggolf die 1500 tot 2000 thuiszorgmedewerkers treft bij de organisaties die misgrijpen.

Andere hulp

Voor cliënten, veelal ouderen, betekent het aanbesteden vaak dat zij een andere hulp over de vloer krijgen. Volgens Wilma de Jong, lid van de raad van bestuur van BrabantZorg, wordt de cliënt daardoor gedupeerd: 'Onzekerheid is voor ouderen heel vervelend, want zij leven vaak in een kleine wereld en zitten in een kwetsbare positie.' Nel Barendsen, adviseur bij ANBO, de bond voor ouderen, bevestigt dat een vertrouwde hulp heel belangrijk is. 'Er wordt door gemeenten alleen op de prijs gelet. Hulp in de huishouding is meer dan schoonmaken.'

Bron: Zorg en Welzijn

Actuele nieuwsitems

Er zijn op dit moment geen laaste nieuwsberichten aanwezig.