Vakbond juicht niet om indiensttreding alfahulpen

Door een wetswijziging op de Wmo zijn duizenden alfahulpen per 1 januari 2010 weer in loondienst genomen door de aanbieders van thuiszorg. Dat maakte staatssecretaris Bussemaker in januari bekend. Abvakabo FNV is blij met de wetswijziging, maar vindt het nog te vroeg om te juichen. 'Het aantal alfahulpen dat in loondienst treedt is te laag en zij gaan er fors op achteruit in salaris', aldus de vakbond.

Brancheorganisatie BTN schat dat er in de loop van dit jaar zo'n 10.000 alfahulpen over een regulier arbeidscontract beschikken. Dat vindt de vakbond nog veel te weinig op een totaal van 80.000 alfahulpen die op dit moment als zelfstandige werken.

Laag salaris

'Zorginstellingen blijven aarzelen om ze in loondienst te nemen', zegt zorgbestuurder Wim van de Hoorn. 'De tarieven van de gemeenten blijven te laag om huishoudelijke verzorging via een normaal loondienstverband mogelijk te maken. Zelfs met het lagere salaris dat de voormalig alfahulpen nu in loondienst ontvangen.'

Achteruit

Alfahulpen die in loondienst treden, gaan er 20 procent op achteruit in hun salaris, stelt de Abvakabo FNV. 'De werkzaamheden worden in de CAO VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg) ingeschaald in een schaal met een lager loon.'

Geld overhouden

Daarnaast stimuleren gemeenten nog steeds de alfahulpconstructie waarbij alfahulpen niet meer via zorginstellingen worden ingezet, maar rechtstreeks door de gemeente, vindt de vakbond. Gemeenten zouden er zo meer geld aan overhouden, omdat de vergoeding voor alfahulpen lager is dan de vergoeding aan een zorginstelling. Wat de vakbond betreft moeten de gemeenten de cliënten stimuleren zorg in natura af te nemen via de zorginstelling.

Bron: Abvakabo FNV

Actuele nieuwsitems

Er zijn op dit moment geen laaste nieuwsberichten aanwezig.