VNG ziet af van aanbeveling tarieven huishoudelijke hulp

De Vereniging Nederlandse Gemeenten weigert gemeenten op te roepen reële tarieven te bieden voor huishoudelijke hulp. De VNG is niet blij met de mogelijkheid dat alfahulpen door de wetswijziging in de Wmo in loondienst komen en daardoor de huishoudelijke hulp duurder wordt.

Dat blijkt uit het interview dat Zorgvisie heeft gehad met de woordvoerder van de VNG over dit probleem. Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging ActiZ, de VNG en het ministerie van VWS overlegden de afgelopen tijd over een gezamenlijke oproep aan gemeenten om reële prijzen vast te stellen voor huishoudelijke hulp. Veel gemeenten zijn bezig deze opnieuw aan te besteden. De VNG ziet af van een gezamenlijke verklaring.

Soepeler


‘Het doel van zo’n verklaring was om aanbestedingsprocedures voor huishoudelijke hulp soepeler te laten verlopen. Heel veel gemeenten zitten er al middenin, dus het is niet meer zo zinvol’, zegt woordvoerster Frea Broekman tegen Zorgvisie. ‘De VNG zelf heeft gemeenten al eerder opgeroepen reële tarieven te hanteren en naar kwaliteit te kijken.'

Alfahulpen


Er is ook inhoudelijke onenigheid, erkent Broekman. Een recente wijziging in de Wmo geeft cliënten het recht te kiezen voor een thuishulp in loondienst. Dat beperkt de mogelijkheid om goedkopere, zelfstandige alfahulpen in te zetten.'Als wij die verklaring ondertekenden, zou dat impliceren dat de VNG de wetswijziging ondersteunt”, zegt Broekman. ‘Wij moeten de wet uitvoeren, maar dat is iets anders dan van harte uitdragen dat je heel veel alfahulpen in loondienst laat komen.’

Verlies


Brancheorganisatie Actiz wil dat de tarieven voor huishoudelijke hulp kostendekkend zijn. Drie weken geleden bleek dat een derde van de instellingen in de ouderen en thuiszorg in 2007 verlies heeft geleden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de invoering van de Wmo de oorzaak. Het bedrijfsresultaat zakte van 429 miljoen in 2006 naar 142 miljoen in 2007. Vooral organisaties die huishoudelijke hulp leverden kwamen in de rode cijfers terecht.

Tekort

De brancheorganisatie houdt een enquête onder haar leden over de geboden tarieven. ActiZ wil weten of gemeenten zich wat aantrekken van een landelijke kostprijsberekening door PricewaterhouseCoopers. Die concludeerde eind vorig jaar dat de kostprijs van uur huishoudelijke Wmo-hulp gemiddeld € 21,54 is, terwijl gemeenten gemiddeld 19,14 bieden. Thuiszorgorganisaties komen volgens deze berekening 2,40 euro tekort om de kosten voor de hulp te dekken.

Bron: Zorg en Welzijn, 10 augustus 2009

Actuele nieuwsitems

Er zijn op dit moment geen laaste nieuwsberichten aanwezig.