Voorlopig geen fors lagere kilometervergoeding

Een forse vermindering van de kilometervergoeding, bijvoorbeeld naar € 0,13, is voorlopig niet aan de orde. Dat heeft staatssecretaris Weekers van Financiën laten weten. De staatssecretaris is wel op zoek naar fiscale manieren om het aantal files in ons land te bestrijden. Voor zakelijke kilometers blijft de onbelaste vergoeding voorlopig € 0,19 per kilometer.

In de Autobrief gaf Weekers vorig jaar al aan dat hij samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil onderzoeken welke belastingtechnische maatregelen zouden kunnen helpen bij het bestrijden van het fileprobleem. Hij wil de uitkomsten van deze verkenning vóór de zomer bekendmaken. Weekers is op zoek naar maatregelen die administratief eenvoudig zijn, maar wel bijdragen aan minder files.

Flexibele vergoeding of mobiliteitsbudget

Een werkgroep vanuit het bedrijfsleven is hier ook mee aan de slag gegaan. Deze werkgroep stelde onlangs een flexibele vergoeding voor werknemers met een auto van de zaak voor en een zogenoemd persoonlijk mobiliteitsbudget voor werknemers zonder auto van de zaak. De staatssecretaris ziet hier wel wat in, maar wil voorlopig nog geen enkele fiscale maatregel uitsluiten. Ook een verlaging van de forfaitaire kilometervergoeding niet, hoewel hij heeft aangegeven dat een forse vermindering – bijvoorbeeld naar € 0,13 per kilometer – hem onverstandig lijkt.

Forfaitair bedrag bij auto van de zaak

Normaal gesproken vergoedt de werkgever bij zakelijke kosten de werkelijke kosten aan de werknemer. Deze maakt immers kosten om zijn werk naar behoren te kunnen doen. Bij de kilometervergoeding is gekozen voor een forfaitair bedrag dat voor de meeste werknemers lager uitvalt dan hun werkelijke kosten voor zakelijke reizen met de eigen auto. Een verlaging van de onbelaste kilometervergoeding zou de kloof tussen een vergoeding van de werkelijke kosten van zakelijke kilometers en het forfaitaire bedrag dus alleen nog maar groter maken.

Bron: HR rendament

Actuele nieuwsitems

Er zijn op dit moment geen laaste nieuwsberichten aanwezig.